Ücretsiz Almanca Kursu

Yeni bir dil öğrenme çabası hepimizde vardır değil mi? Kimimiz az çok konuştuğumuz dili ilerletmek, kimimiz yeni bir dil daha öğrenmek çabasında bulunmaktadır. Almanya ülkemizden en çok göç alan ülkelerden biridir. Bu ise Almanca dilini öğrenmeyi bizler için daha da elzem kılmaktadır.

Nasıl öğrenebiliriz, ücretsiz Almanca kursu nerede verilir? Kimler başvuru yapabilir? Detaylar yazımızda.

almanca-kursu

Göç Yasası ve Almanca

Ülkemiz yıllardan beri en çok Almanya’ya göç vermektedir. Yeni göç yasası 2005 yılında yürürlüğe girmesiyle A1 seviyesinde sınava katılma ve bu sınavdan başarılı olma zorunluluğu getirilmesi ile ülkemizde yoğun bir şekilde Almanca kursları açılmaya başlanmıştır. (1)

Kimler Başvuru Yapabilir?

Okuryazar olan herkesin başvuru yapabildiği halk eğitimi merkezinde yaş şartı 10 yaş iken belediye kurslarında alt yaş sınırı değişkenlik göstermektedir. Örneğin İSMEK, Busmek, Gasmek gibi daha birçok kurs merkezinde alt yaş sınırı 16 olarak ifade edilmiştir.

İSMEK Almanca Kursu

Yabancı dil kurslarından ücretsiz olarak yararlanmak İSMEK’le mümkün olmaktadır. İsmek ücretsiz Almanca kursu A1, A2, B1 ve B2 seviyelerinde verilmektedir.

Almanca A1 seviyesi ile günlük hayatta en çok kullanılan kavramları öğrenilmesiyle dinleme, okuma, yazma konuşma, iletişim kurma bilgi ve becerisini kazandırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilmektedir.

Almanca İSMEK kursu Dil okulunda (9 Nisan-3 Temmuz), Zeytinburnu 58.Bulvar’da (18 Nisan-6 Temmuz) eğitimleri planlanmaktadır.

Almanca A2 seviyesi kursu ile bir tık daha öteye taşıyan bu programda günlük hayat, deneyim, sağlık, beslenme, kurallar gibi konularda Almanca günlük ifadeler öğretilirken; gündelik konuşma dilinde temel ihtiyaçlarını gidermeye imkan sağlamayı amaçlamaktadır.

120 saatlik kurs sonunda sertifika verilmektedir. Dil okulunda, Zeytinburnu 58. Bulvar, Maltepe Zümrütevler, Avcılar Gümüşpala, Beylikdüzü Barış Mahallesi, Sancaktepe Sarıgazi’de eğitimler verilmektedir.

Almanca B1 seviyesinde sosyal ortamlarda karşılaşılan diyalogları öğretmeyi, öğrendikleri becerileri ise etkin bir şekilde kullanmayı , telaffuzu gibi birçok konuyu öğrenmiş olacaklar. 120 saatlik kurs sonunda Almancada epey yol almış olacaksınız.

Almanca B2 seviyesi ile ana dilimiz gibi konuşma seviyesi diyebiliriz. Sohbet esnasında kendiliğinden gelişen konuşmaları rahatlıkla gerçekleştirme, somut ve soyut konulara yönelik karmaşık metinleri okuma, anlama gibi becerilerini kazandırmayı amaçlamaktadır. Toplamda 120 saatlik sürecek bu kurs sonunda sertifika verilecektir.

KOMEK Almanca Kursları

Komek uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimleriyle hizmet vermektedir. Komek uzaktan eğitim kurslarında bulunan A1 Almanca seviyesinde belge alabilirsiniz.

Yüz yüze eğitimleri arasında ise A1 ve A2 kursları bulunmaktadır.

Halk Eğitim Almanca Kursu

Ücretsiz Almanca Kursları A1, A2, B1, B2, Mesleki Almanca(Konaklama, Seyahat, Yiyecek, Yiyecek İçecek Hizmetleri/Mutfak, Pastacılık, servis) alanlarında eğitimler verilmektedir. Dört dil becerisini kazandırmaya yönelik olan bu eğitimlerle dinleme, konuşma, okuma yazmanın birlikte öğretilmesi amaçlanmaktadır. (2)

Halk Eğitim Merkezi Almanca kursu veriyor mu? Temel ve ileri seviye dışında, 6 farklı mesleki Almanca eğitimi de Halk Eğitim Merkezlerinde verilmektedir.

Almanca A1 seviyesinde başvuru yapabilmek için; Halk Eğitim Merkezlerinde Almanca kursu eğitimleri almak için okuryazar olmak ve 10 yaşını doldurmuş olmak şartı aranmaktadır.

Almanca A2 Seviyesinde başvuru yapabilmek için; A1 seviyesine katılmış olmak ve başarılı olmak ile bu belgeye sahip olmayanlardan seviye belirleme sınavı sonucuna göre A1 seviyesinde bilgiye sahip olanlar başvuru yapabilmektedir.

B1 seviyesi kursuna katılmak için; Almanca A2 seviyesinde bir kursa katılan ve başarılı olduğunu belgeleyenler ile bu belgeye sahip olmayanlardan yapılacak seviye belirleme sınavı sonunda A2 seviyesinde bilgiye sahip olanlar başvuru yapabilmektedir.

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı (Mesleki Almanca) kursuna katılmak için; Okuryazar olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, A2 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olmak ve mesleğin gerektirdiği temel becerileri gerçekleştirme yeterliliğine sahip olma şartı aranmaktadır.

Almanca Kursu Ne Kadar Sürer?

Almanca A1 kursu 120 saat,

Almanca A2 kursu 160 saat,

Almanca B1 kursu 320 saat,

Mesleki Almanca Konaklama kursu 40 saat, Seyahat 50 saat, yiyecek içecek hizmetleri 30 saat, Mutfak 28 saat sürmektedir.

Almanca Kursunda Kimler Eğitmen Olabilir?

Almanca kursunda eğitmen olarak görev almak isteyenlerin ise bu alanda yetkinlikleri olmaları gerekmektedir. İlgili üniversitelerin yabancı dil bölümlerinden Almanca mezunu iseniz; formasyon alınmış olması gerekmektedir.

Farklı bölümlerden mezun olanlar için KPDS/ÜDS/YDS sınavlarından 80 ve üzeri puan almış şartı aranmaktadır.

Yukarıda yer alan şartların oluşmaması durumunda ise eğitmenlerin KPDS/ÜDS/YDS’den 60 ve üzeri puan almaları şartı aranmaktadır.

Almanca Kursu Alabileceğiniz Yerler

Almanca kursu sadece İSMEK ve halk eğitim merkezleri ile sınırlı olmadığını belirtmeliyim. Belediyelerin düzenlediği kurslar artık neredeyse daha da kapsamlı hale gelmeye başladı. Özellikle büyükşehirlerde daha fazla gördüğümüz meslek ve sanat eğitim kurslarında dil eğitimi, meslek, hobi kursları gibi birçok kursu görmekteyiz.

Yabancı dil eğitimlerinde de birçok kurs merkezi öne çıkmaktadır. GASMEK, KOMEK, ATASEM, BUSMEK gibi daha birçok yerde eğitimler verilmektedir. İzmir Almanca kursu arasında yine İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası kursları bulunmaktadır.

Online Almanca Kursu

Yüz yüze eğitimler dışında online eğitimlerle de Almanca öğrenebilirsiniz. Youtube, udemy’den yararlanabileceğiniz gibi belediyelerin uzaktan eğitim veren programlarından da Almanca kursundan ücretsiz yararlanabilirsiniz. Yine aynı şekilde mobil uygulamalar yoluyla Almanca öğrenebilirsiniz.

REFERANSLAR

1.Albayrak, A. (2011). Almanya yeni göç yasası çerçevesinde Türkiyede uygulanan Almanca dil kurslarının öğretbilimsel açıdan çözümlenmesi (Master’s thesis, Sosyal Bilimler Enstitüsü).>

2.Doğan, N. Türkiye’de halk eğitimi merkezlerinde açılan yabancı dil kursları ve kursiyerlerine ilişkin bir çözümleme.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir