Halk Eğitim Merkezi Başvuruları Nasıl Yapılır?

Halk eğitim merkezleri ülkemizin her bir köşesinde yer alan yaygın eğitim kurumlarındandır. Ücretsiz olarak verilen eğitimlerin yanı sıra; halk eğitim merkezleri açık öğretim (Açık Ortaokul ve Açık Lise) irtibat bürosu olarak da hizmet vermektedir, ayrıca mezun öğrenciler için ise Destekleme ve Yetiştirme DYK kursları açılmaktadır.

Halk eğitim merkezlerine başvuru yapmak ise 3 farklı şekildedir. Başvurular nasıl yapılır, kimler başvuru yapabilir? Yazımızın devamında.

halk-eğitim-merkezleri-kayıt

Halk Eğitim Kurslarına Başvuru Nasıl Yapılır?

3 farklı yöntemle başvuru yapabileceğiniz halk eğitim merkezi kurslarına online ve şahsen başvuru yapabilirsiniz.

  • e-yaygın üzerinden(online)
  • Halk Eğitim Merkezi Kurumları internet siteleri üzerinden (online)
  • Halk Eğitim Merkezlerine şahsen giderek başvuru yapabilirsiniz.

E-yaygın Kurs Başvuru Nasıl Yapılır?

e-yaygın’ı kısaca tanımlamak gerekirse Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün kurs, seminer ve faaliyetlerinin elektronik ortamda kaydedildiği sistemdir. Bu sistemle her yaş grubu ve eğitim seviyesindeki bireylere sunulan hizmetlerin çeşitliliği ile istihdam edilebilirliklerini ve sosyo-kültürel gelişimlerini sağlayarak ülkemizde öğrenme ve öğretme odaklı bir sistem olması amacıyla geliştirilmiştir. (1)

e-yaygın sistemine giriş yapabilmek için kullanıcı girişi ya da e-devlet şifreniz ile hızlıca giriş yapmanız mümkün olmaktadır. Aşağıda görselde gördüğünüz üzere e-devlet ile girişi tıkladığınız takdirde e-yaygın’ın ana sayfasına yönlendirileceksiniz.

e-yaygında ilk açılış sayfasında yer alan kişisel bilgiler ve başvurular kısmında dilerseniz kişisel bilgilerinizi gözden geçirebilirsiniz, dilerseniz başvurular kısmında yer alan bilgiler doğrultusunda kurslara ön talep oluşturabilirsiniz.

basvuru-ekranları

Üst görselde gördüğünüz üzere kursa ön başvuru yapabileceğiniz gibi kurs açılması talebinde bulunmak da mümkün. Açılmasını istediğiniz kurs talebinde bulunmak için açılmasını istediğiniz kursu yazarak, sonrasında ise hangi il ve ilçede açılmasını istiyorsanız tercih ederek oluşturabilirsiniz.

Halk Eğitim Online Kurs Başvuru Nasıl Yapılır?

Halk Eğitim Merkezi kurslarına başvuru yapmanın diğer yolu online başvuru seçeneği ile kurumların internet siteleri olduğunu söylemiştik. Ancak belirtmekte fayda var ki her kurum internet siteleri üzerinden online başvuru almamaktadır. Örnek olması açısından online başvuru alan Kadıköy Bostancı Halk Eğitim Merkezi üzerinden anlatmak gerekirse sağ üst kısımda yer alan online başvuru sekmesini tıklayarak açılacak olan formu doldurarak ön kayıt oluşturmanız mümkün olmaktadır.

Ayrıca bir diğer seçenek olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar ve kurumların internet sitesine gidebileceğiniz güzel sayfa var. https://www.meb.gov.tr/baglantilar/okullar/index.php bağlantıya tıkladığınızda açılacak ekrandan hangi halk eğitim merkezine gitmek isterseniz veya merak ediyorsanız bakmanız mümkün olmaktadır. Online başvuru seçeneği ile ön kayıt oluşturabilirsiniz.

Halk Eğitim Merkezlerine Giderek Başvuru Yapabilirsiniz.

Ve ilk başlardan beri uyguladığımız son yöntemimiz ise bizzat yapacağımız başvurudur. Halk eğitim merkezlerine giderek hem kurs talebinde bulunmak, hem de başvuru yapacağınız kurslar hakkında daha fazla bilgi almak, kaydınızı yaptırmak mümkün olmaktadır.

Kimler Başvuru Yapabilir?

Halk eğitim merkezi kurslarına başvuru yapabilmek için şartları kurs programlarına göre değişkenlik göstermektedir. Kısacası 7’den 70’e herkesin başvuru yapabileceği kurslar vardır. Kiminde okur yazar olmak, kiminde en az 7 yaş, bazı kurslarda 48 ay alt sınırı(Erken Çocukluk Döneminde Yaratıcı Drama Kursu) vardır.

Halk Eğitim Merkezi Kurs Kayıt İşlemlerinde İstenen Belgeler

  • T.C Kimlik Fotokopisi,
  • Mesleki ve Teknik kurslar için 13 yaşını doldurma, genel kurslarda kursun niteliğine göre yaş değişkenlik göstermektedir.
  • 18 yaşından küçükler için veli izin belgesi,
  • Sağlık raporu (bazı kurslar için)
  • Yabancı uyruklu kursiyerler için yabancı kimlik numarası taşıyan belge ya da geçici olarak verilen yabancı tanıtım belgesi,
  • Uluslararası Göç Kapsamı kuralları gereğince ülkemize gelen ve kalış süresi içerisinde 04/04/2013 Tarihli Ve 6458 Sayılı Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu Kapsamında Yabancı Kimlik Numarası Verilmeyenler için ise; halk eğitim merkezleri kurslarından yararlanabilmeleri için pasaport veya kimlik belgelerinin Türkçe tercümesine göre, kimlik belgesi olmayanlar için beyan esas alınarak valilik onayı alınmaktadır.

Halk Eğitim Kursları Hakkında Merak Edilenler

Halk Eğitim Merkezi kurları ücretli mi? Tamamen ücretsiz verilmektedir. İsteğiniz dışında kayıt, öğretim veya sertifika esnasında ücret talep edemez ve zorlayamaz.

Bir kursa en fazla iki defa gidilebilir. Bunun dışında ikinci defa kayıtlarda kursa kabul edilebilmesi için en az yedi kursiyerin kayıtlı olması şartı aranmaktadır. Aynı kursa ikinci defa katılımda Kurs Bitirme Belgesi verilmemektedir. Halk eğitim kurs belgesini başvuru yapmak istediğiniz işlerde kullanabilirsiniz.

Kursiyerler daha önce başarısız olduğu bir kurs için tekrar katılmak istediklerinde başarılı oldukları modüllerden muaf tutulmaktadırlar.

Kurumlarda teorik derslerde bir ders saatinin süresi 40 dakika olup, dinlenme süresi ise 10 dakikadır.

Halk eğitim kursları bölümleri ise 3000’den fazla branşta eğitimler verilmektedir. Hangi alanlarda eğitimler verilmektedir? Halk eğitim merkezi kursları nedir? bu soruların cevabını ise bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.kursbilgisi.com/halk-egitimi-merkezi-kurslari-nelerdir/

Halk Eğitim Kursları Ne Zaman Başlar?

Halk eğitim merkezleri tarafından bir kursun açılması için 12 kişilik bir mevcuda ulaşılması gerekmektedir. Ayrıca açılacak kursun usta öğreticisi de olması gerekmektedir. Eğitim esnasında 7 kişinin altında kalan kurs kapatılabilir.

Bazı kurslarda kursiyer sayısına bakılmaksızın kurs açılmaktadır. Okuma yazma kursları, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları, engellilere yönelik kurslarda en az 12 kişilik sayı aranmamaktadır. Ayrıca halk eğitim merkezleri kursları merkez binaları dışında mahalle, köyler, kamu kurumlarının binaları, eğitim öğretim kurumları, özel sektör iş yerleri, sağlık kurumları, mobil eğitim araçları gibi yerlerde açılabilmektedir.

Halk Eğitim Kursları Saatleri

Bir diğer hususta halk eğitim merkezleri kursları haftanın 7 günü açılabilmektedir. Hafta içi tam gün, sabah, öğle ve akşam grupları yanı sıra hafta sonu grupları olarak da açılabilir. Halk eğitim merkezlerinin kurs süreleri ise kursa göre değişkenlik göstermektedir. 1 günlük 8 saatlik kurs açılabildiği gibi daha uzun süreli saatlerde de kurslar açılmaktadır.

2 comments

  1. İyi günler Fatma Hanım. Saç bakım ve güzellik hizmetleri kursuna katılmak istiyoruz. Bu kurs hangi illerde ve ne zaman açılabiliyor. Bilgilendirebilirseniz sevinirim.

    • Yaşar Bey; e-yaygın‘dan başvuruya açık kursları görebilir, kurs talebinde de bulunabilirsiniz. Başvuru yapmak istediğiniz Halk Eğitimi Merkezini seçerek görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir