Mantar Yetiştiriciliği Kursu

Dünyanın birçok yerinde yetiştirilen mantarların beslenmede yeri çok büyüktür. Nemli ortamları seven mantarların yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Halk eğitim merkezlerinde, İSMEK’te, KOSGEB’de, İŞKUR’da, KOMEK’te ve daha birçok yerde ücretsiz mantar yetiştiriciliği kursu alabilirsiniz.

Mantar vitamin ve mineraller bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Beslenmede rolü büyük olan mantara talep de fazla olmaktadır. Dolayısıyla insanlara yeni bir iş kolu olarak önüne gelmektedir. Bu işi öğrenmekse açılan kurslarla mümkün olmaktadır.

Mantarın geçmişi ülkemizde çok eskilere dayansa da kültür mantarının tarihi 1960’lı yıllarda çalışmalar başlamış ve üretim ise 1970’li yıllardan itibarendir. Kültür mantarı ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmekte olup, Marmara Bölgesinde ise tüketimin en çok olduğu yerdir. (1)

mantar yetiştiriciliği

Mantar Yetiştiriciliği Kursları

Sıra geldi kursları nerelerde alabiliriz sorusunun cevabına. Halk eğitim merkezlerinde 3700’den fazla kurs verilmektedir. Bunlardan birisi de mantar yetiştiriciliği kursudur. Ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz bu kursa başvuruyu şu şekilde yapabilirsiniz:

e-devlet şifreniz ile birlikte https://e-yaygin.meb.gov.tr/login.aspx e-yaygın üzerinden giriş yaparak başvurular seçeneği ile devam ediyoruz, sonrasında ise kurs seçimi için mantar yetiştiriciliğini aratarak isterseniz başvuru yapabilirsiniz, isterseniz kurs açılması talebinde bulunabilirsiniz.

Halk eğitim merkezlerinde kurs başvurularının devam ettiği kursları görmek için e-yaygın üzerinden takip edebilirsiniz. Mantar yetiştiriciliği kursunda başvuruları devam eden kursları görme imkanı bulabilirsiniz.

İŞKUR

İŞKUR sadece iş aramak ya da işsizlik maaşı için başvuruda bulunduğumuz yer değil, aynı zamanda istihdam garantili mesleki eğitim kurslarıyla da bizlere katkı sunmaya devam ediyor. Bizim ilgi alanımıza dahil olan mantar yetiştiriciliği kursunun işkurda var olup olmadığına bakmak için https://esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx?ProgramTur=1 linke tıklayarak orada yer alan kurs seçeneğine mantar yazdığınız takdirde açılması muhtemel olan şu kurslar listelenecektir.

  • Mantar yetiştiricisi
  • Mantar Toplayıcısı
  • Mantar teknikeri olmak üzere seçenekler sunulacaktır.

Hangisi ile devam etmek isterseniz onu seçerek kurs olup olmadığını görebilirsiniz. İfade etmek gerekir ki her zaman kurs açılmayabilir.

İSMEK Mantar Yetiştiriciliği Kursu (Ücretsiz ve Sertifikalı)

İstanbul’da yaşayan ve 16 yaş üstü herkese hitap eden İSMEK kurslarında mantar yetiştiriciliği kursu alabilirsiniz. İstanbul mantar yetiştiriciliği kursu ile alacağınız eğitim sonucunda MEB onaylı sertifika alabilecek ve bu alanda teknik bilgileri öğrenebileceksiniz.

Ayrıca İstanbul’da ismek dışında mantar yetiştiriciliği kursu için; Ümraniye, Esenyurt gibi belediye kurslarından da yararlanabilirsiniz.

KO-MEK (Kocaeli)

Ülkemizin sanayi kentlerinden biri olan Kocaeli’nde mantar yetiştiriciliği eğitimleri bulunmaktadır. Halk Eğitim Merkezi dışında belediye kurslarından da bu eğitim ve daha fazlasını ücretsiz olarak alabilirsiniz. KO-MEK Kocaeli Büyükşehir Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları hakkında daha fazla bilgi için https://www.kursbilgisi.com/kocaeli-ko-mek-kurslari/

ATASEM (Antalya)

Atasem kursları arasında bulunan mantar yetiştiriciliği ile kendinize yeni bir yön çizebilirsiniz. Antalya’da bu eğitimi HEM kursları yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesinin sağladığı meslek edindirme kurslarında bulacaksınız. Kısa adı Atasem olan (Antalya Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları) tarım teknoloji alanında eğitim verilen kurslardan biri de mantar yetiştiriciliğidir. Kurs başvuruları belirlenen tarih aralığında yapılmaktadır. 

Mantar Yetiştiriciliği Kursunda Hangi Eğitimleri Alacaksınız?

Bu kurs toplamda 88 saat süreyle verilmekte olup, okur yazar olan ve 18 yaşını dolduran herkes başvuru yapabilir. Eğitimin odak noktasında yer alan mantar üretimi ve mantar üretim ortamları bu eğitimin temelini oluşturur.

Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde o kadar çok farklı mantar türü vardır ki, kimisi doğal bir şekilde yetişirken kimisi ise özel bir çaba ile yetişir. Ancak doğada yetişen mantar türleri zehirli olma ihtimalini düşünerek daha dikkatli ve bu konuda ehil kişilerin toplaması her zaman en doğru seçenektir.

Ülkemizde yetişen belli başlı mantar türlerini sıralamak ve yöresel isimlerinde değişiklik olacağını varsayarsak yazımızı oluşturacak olan kültür mantarı ve istiridye mantarının üretimi, üretim ortamları ile ilgili kursta verilecek eğitimlerle devam edelim.

Mantar üretim ortamları: 36 saatlik eğitim sürecinde dünyada bulunan mantar türleri hakkında bilgi edinirken, mantar türlerini sıralamayı, mantar yetiştirme ortamında bulunması gereken özelliklerini de açıklamayı öğrenebileceğiz.

Kısaca bahsedecek olursak; nem, ısı, ışık ve havalandırma olmazsa olmazlarındandır. Kullanılmayan bodrum katlar, soğuk hava depoları, seralar bu iş için değerlendirilebilir mekanlardandır.

Mantar üretimi: Mantar üretimi eğitimi de toplamda 36 saat sürmektedir. Mantar üretimi aşaması ise mantar yetiştirme tekniklerini uygun olarak bakım yapmayı ve hasada uygun bir şekilde toplayarak muhafaza etmeyi öğrenir.

Mantar üretimi aşamasında en önemli unsur miseldir. Misel mantar tohumu olarak da nitelendirilebilir. Miselin kompostla buluşma aşamasında ısı, nem, havalandırma ve ışığına dikkat edilerek üretimi yapılır.(2)

Bir sonraki aşama ise hasat ile mantarın toplanması, muhafaza edilmesi aşamasıdır.

Mantar üretim aşamaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kompost Hazırlama
  • Kompost Pastörizasyonu
  • Misel Ekimi
  • Misel Gelişim dönemi
  • Örtü Toprağı ile Örtülü dönem
  • Hasat
  • Odaların Boşaltılması ile biten bir döngüdür.

Bu Fırsatı Değerlendirebilirsiniz.

Mantar yetiştiriciliği kursuna başvuru yaparak bu büyük pazarda yerinizi alabilirsiniz. Ülkemiz mantar yetiştiriciliği konusunda 1960’lı yıllarda başlamış olsa da yıldan yıla artan üretimi halen istenen seviyeye gelmemiştir. 2017 yılı dünya mantar üretimi incelendiğinde en büyük pazara sahip ülkelerin başında Çin gelmektedir. Sırasıyla  Çin, Hollanda, İtalya ve Güney Kore mantar üretiminde önemli ülkeler olup, Türkiye ise dünya taze mantar ihracatından %0.4 oranında pay almıştır(3)

Dünyada bu kadar çok talep gören ve besin değeri yüksek olan mantarı sizlerde yetiştirebilir ve bu pazarda yerinizi alabilirsiniz. Hangi iş yapsam diyorsanız, mantar yetiştirmek için uygun yeriniz varsa ve eksiğiniz sadece bu işin eğitimini almak kaldıysa bu kursu kaçırmayın.

Devlet desteğinin yapıldığı mantar yetiştiriciliğinde Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan yardım alabilirsiniz. https://tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/BasvuruIslemleriRehberi/7 Bu link yatırım yapmayı planladığınız işinizle ilgili başvuru aşamasında size yol gösterecektir.

Merak Edilenler

Kurs Sonunda Sertifikanızı Alabileceksiniz.

Halk eğitim merkezinde verilmekte olan ve modüler programlarda sertifika alabiliyorsunuz. Mantar Yetiştiriciliği Kursu da modüler bir kurs olup, başarılı olduğunuz takdirde sertifikanızı alabileceksiniz.

KOSGEB Mantar Yetiştirmek İsteyenleri Destekliyor.

KOSGEB ile Tarım ve Orman Bakanlığı mantar yetiştirmek isteyenlere hibe desteği ve faizsiz olarak her zaman yanlarında olmaya devam ediyor.

Çilek yetiştiriciliğini merak ediyorsanız https://www.kursbilgisi.com/cilek-yetistiriciligi-kursu/

Referanslar

1.Eren, E., & Pekşen, A. (2014). Türkiye’de kültür mantarı üretimi, sorunları ve çözüm yolları. 1. Ulusal Mikoloji Günleri (1-4 Eylül 2014) Özet Kitabı, (s 29).

2.Eren, E., & Pekşen, A. (2014). Türkiye’de kültür mantarı üretimi, sorunları ve çözüm yolları. 1. Ulusal Mikoloji Günleri (1-4 Eylül 2014) Özet Kitabı, (s 29).

3.ÖZTÜRK, M., SOYLU, M. K., TEMEL, M., PEZİKOĞLU, F., & MISIR BİLEN, G. (2019). Türkiye’nin Dünya Mantar Dış Ticaretindeki Yeri.

2 comments

  1. İSMAİL ÖNLÜ

    Güzel yazı dizisi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir