KOSGEB Girişimcilik

KOSGEB girişimcilik destekleri yeni kurulan işletmeler desteklenir. Bu süreçte işletmelerin devamlılığı sağlamak amacıyla verilen desteklerdir.

KOSGEB girişimcilik destekleri kendi içinde bölümlere ayrılmaktadır. Girişimcilik Eğitimi, Girişimcilik Destek Programı, İş Planı Ödülü Destek Programı, İleri Girişimci Destek Programı, Geleneksel Girişimci Destek Programı vardır.

kosgeb

Geleneksel Girişimci Destek Programı

Geleneksel girişimcilerde 65. 000 TL’ye kadar destek verilmektedir. Geleneksel Girişimcilik Destekleri geri ödemesiz olarak verilmektedir. Kuruluş desteği, performans desteği ve sertifika desteği verilmektedir.

Kuruluş desteği gerçek kişi işletmelerde 5.000 TL, sermaye şirketi işletmelerde 10.000 TL destek verilmektedir. Yine aynı şekilde performans destekleri birinci performans dönemi destekleri ve ikinci performans döneni olmak üzere iki kısımda verilmektedir. Sertifika desteği ise 5.000 TL’dir.

Her performans dönemi bir yılı kapsamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (A) kapsamında çalışanlar için prim gün sayısı toplamı esas alınmaktadır.

Genç girişimci, kadın girişimci, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını) girişimciler için her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 10.000 TL ek olarak verilmektedir.

Destek Programı Ne Zaman Sona Erer?

  • Destek programı sona ermesi işletmenin tasfiyesinin başlaması, kapanması ile sonlandırılır.
  • Bir işletmenin devri veya başka bir işletme ile birleşmesi durumunda; değerlendirme sonucunda devamına ya da sonlandırılmasına karar verilebilir.
  • Destek programı kapsamıyla desteklenen işletmelerin kuruluş tarihinden itibaren bir yılını tamamlamadan kapanmasıyla uygulama birimi tarafından değerlendirilir. Mücbir sebeple kapanması durumunda geri ödemesiz desteklerin iadesi istenmez. Aksi durumda ise geri ödemesiz destekler, yasal faizi ile birlikte tahsil edilir.
  • İşletmenin yılını tamamlamasıyla tasfiye veya kapanması durumunda yapılan destek ödemeleri geri alınmamaktadır.

İleri Girişimci Destek Programı

Ülkemizin stratejik önceliği olan yeni kurulan işletmelerin hayatta kalma oranının arttırılmasını sağlamaya yönelik destek programıdır.

Bu destek programı ile kuruluş desteği, performans desteği, makine-teçhizat ve yazılım desteği ile mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği ve sertifika desteği sağlanmaktadır.

Toplamda iki yıl süreyle destek verilmektedir. İlk kurul kararının evrak kaydına alındığı tarihten itibaren uygulanmaktadır.

İleri girişimcilere toplamda 375.000 TL’ye kadar destek verilmektedir.

İş Planı Ödülü Destek Programı

Bu desteğin amacında girişimcilik konulu yarışmalarda başarılı bulunan iş planları, modelleri ve fikirlerini ödüllendirerek aynı zamanda hayata geçirilmesini sağlamaktır.

Yükseköğretim kurumları ile gerçekleştirilen yarışmalarda 1.’ye 25 bin, 2.’ye 20 bin ve 3.’ye 15 bin ödül verilirken; Yurt içi ya da yurt dışı kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan yarışmalar sonucunda ilk 3. için toplamda 100 bin TL’ye kadar ödül verilmektedir.

Yine yurtdışı kaynaklı girişimlerin iş fikirlerine yönelik yarışmalarda 100 bin TL’ye kadar; KOSGEB tarafından düzenlenen iş planı ödülü ise ilk 3 için toplamda 100 bin TL’ye kadar olmak üzere ödüller verilmektedir.

Girişimcilik Destek Programı

Girişimcilik Dairesi Başkanlığı tarafından tasarlanan bu program ile girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını amaçlamaktadır.

İşletme kuruluş desteği, kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği, işletme giderleri desteği olmak üzere toplamda geri ödemesiz destek 50.000 TL verilmektedir.

Sabit yatırım desteği ise geri ödemeli olup 100.000 TL olarak verilmektedir. İşletme kuruluş tarihinden itibaren 24 ay için verilir.

Uygulamalı girişimcilik eğitimi herkesin katılabileceği ve ücretsiz olarak verilen eğitimdir. Yeni girişimci desteğinde ön şartlardan biri olan bu eğitimi tamamlamak gerekmektedir.

İş geliştirme merkezi (İŞGEM); belediyeler, yüksek öğretim kurumları, özel idareler, meslek kuruluşları ve inkübatörler tarafından ortak ya da şahıs olarak kurulacak olan işletmelere koçluk, destek ağlarına ulaşım, finans kaynaklarına erişme imkanı gibi faktörler için kuruluş ve işletme giderleri için destek verilmektedir.

Girişimcilik destek programı kapsamında 50.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 100.000 TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere destek sağlanmaktadır.

Girişimcilik Eğitimi

KOSGEB e-Akademi ile internet ortamında zaman ve mekan sınırı olmadan uzaktan eğitim imkanlarıyla Girişimcilik Eğitimi verilmektedir.

İleri girişimci eğitimine katılma şartlarından biri olan geleneksel girişimci eğitimini tamamlamak gerekmektedir. Girişimcilik eğitimi herkes katılabileceği gibi başvuru ve katılım da ücretsizdir.

Girişimcilik eğitimine katılım sağlayanlara Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi verilmektedir. Bu belgeye e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir