Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Kursu

Küreselleşen dünyada daha fazla araç, daha fazla trafik ve orantısal olarak daha fazla kaza olma olasılığı demek aynı zamanda. Dolayısıyla sürücü belgesi almak isteyenlerin eğitiminin ne kadar ehemmiyetli olduğunu anlayabiliriz. Burada ise sizlere bahsetmek istediğim güzel bir eğitim var. Direksiyon eğitimi öğreticiliği kursunda görev almak isterseniz halk eğitim merkezlerinde açılan bu kurslara başvuru yapabilirsiniz.

direksiyon kursu

Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Kursu Nedir?

Her işin bileni ve bilen kişiden alınan eğitimlerin ne kadar da yerinde olduğunu hepimiz biliriz. Trafiğe çıkmak, sadece kendinizi değil, yayaların, diğer araç sürücülerini de düşünmek gerekmektedir. Ülkemizin her yerinde sürücü eğitimi kursları verilmektedir. Sürücü kurslarında ise eğitimi direksiyon eğitmenleri vermektedir. Araç kullanımı, trafik kuralları, aracın mekanik yapısı gibi birçok eğitimi de direksiyon öğretmenleri vermektedir. (1)

Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Belgesi Şartları

Direksiyon eğitimi öğreticiliği yapmak istiyorsanız sizlerin şu şartları sağlaması gerekmektedir;

  • Sürücü kursu mevzuatına uygun olarak en az 3 yıllık sürücü belgesine sahip olanlar,
  • Ortaöğretim mezunları başvuruda bulunabilir.

Direksiyon Eğitimi Öğreticiliğinde Ne Öğreneceksiniz?

Direksiyon eğitimi kursuna başvuru yaptınız, peki hangi konularda eğitim alacaksınız? Toplamda 200 saat sürecek eğitim sürecinde iş sağlığı ve güvenliği, etkili iletişim, meslek ahlakı, çevre koruma, ilk yardım, güvenli araç kullanımı gibi temel başlıklarda eğitimler verilmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği: İlk eğitim başlığını oluşturan iş sağlığı ve güvenliği 16 saat süreyle verilmektedir.

Etkili İletişim: İletişimin önemi yadsınamaz, doğru bir ifade, doğru sözcükler bizim anlaşılmamızı daha da kolaylaştırır. 11 saatlik eğitim sonucunda doğru iletişim, yerinde konuşma, etkili iletişim kurmayı öğrenebileceksiniz.

Meslek Ahlakı ve Ahilik: 14 saat süren meslek ahlakı ve ahilik konusunda verilecek eğitimlerde meslek ahlakının önemi anlatılırken, ahiliğin tarihsel gelişimi, ahlakın gerektirdiği ölçütler gibi kavramlarda eğitimler verilir.

Çevre Koruma: Dünya var oldukça her zaman gündem olan konulardan biri de doğanın, tabiatın bizim için ne kadar kıymetli olduğudur. Ve bir o kadar da doğaya verdiğimiz zararlardan ötürü yine bize olan zararıdır. Bu 5 saatlik eğitim sürecinde çevre koruma bilincine dair tüm eğitimler verilir.

Öğretim Yöntem ve Teknikleri: Bilgiyi bilmek yetmez, onu doğru aktarmak bilmek kadar önemlidir. 16 saatlik eğitimle doğru yöntem ve tekniklerin ne olduğunu öğrenebileceksiniz.

İlk Yardım: İlk yardım sadece sürücü adayları, direksiyon eğitmenleri için değil hepimizin bilmesi gereken eğitimlerdendir. Doğru ilk yardım hayat kurtarır. Herhangi bir durum karşısında yapılan ilk müdahale çok önemlidir. Bunun içinde ilk yardım eğitimi bu eğitim modülünde yer alan ve 32 saatlik eğitim sonucunda doğru ilk yardımı uygulayabilmeyi hedefleyen bir modüldür.

Trafik Sistemi ve Trafik Güvenliği: Trafik kuralları ile kolaylaşan ve bir bütünlük oluşturan aynı zamanda güvenliğimiz için de gerekli olan bir sistemdir. 8 saatlik eğitim sonucunda trafik güvenliği ve trafik sistemi hakkında bilgi edinebileceksiniz.

Güvenli Araç Kullanımı: 6 saatlik eğitimle sürüş tekniğini kavramayı, direksiyon kullanmayı hedefler.

Sürücü Adayına Direksiyon Eğitimi: Eğitim son safhası sürücü adayına direksiyon eğitimi oluşturmaktadır. 72 saatlik eğitim sonunda sürücü adayına güvenli sürüş tekniklerini öğretir, sürüşten önce sürücü adayına araçta ilk kontrol ve ayarlamaları yaptırır. Direksiyon ve hız kontrolünü yaptırır, yoğun ve zorlu trafiklerde sürüş çalışması yaptırır.

Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Kursunu Nereden Alabilirsiniz?

Halk eğitim merkezlerinde ücretsiz Motorlu Taşıt Sürücüleri Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği kursuna başvuru yapabilirsiniz. https://e-yaygin.meb.gov.tr başvuru yapabilmek için linke tıklayarak e-devlet şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir. Burada açık olan kurslara başvuru yapabilirsiniz. e yaygın hakkında bilgi almak için ise https://www.kursbilgisi.com/e-yaygin/ bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Belgesi Nasıl Alınır?

Direksiyon eğitimi öğreticiliği belgesi alarak ‘Direksiyon Eğitimi Öğreticisi’ Olabilirsiniz. Önlisans veya lisans mezunu iseniz ve 3 yıllık sürücü belgeniz varsa kursa katılım sağlayarak belgenizi alabilir ve bu sektörde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Direksiyon eğitimi için en az lise mezunu ve 3 yıllık sürücü belgesine sahip olanlar da başvurabilir.

Direksiyon eğitim hocası nasıl olunur?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere kursa katılım için şartları sağladığınız takdirde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikayı almak için; halk eğitim merkezleri ya da belediyelerin açtığı direksiyon öğreticiliği kursuna katılarak başarılı olunduğu takdirde bu unvana sahip olabilirsiniz.

Direksiyon eğitimi öğreticiliği belgesi ne işe yarar?

Bu belgeyi aldıysanız artık sürücü kurslarında direksiyon öğretmeni olarak iş bulabilirsiniz. Kurs haricinde sürücü adaylarına özel ders verebilirsiniz.

Sürücü Kursu Direksiyon Sınav Sorumlusu

Direksiyon eğitimi sınav sorumlusu kursuna katılmak için; en az 3 yıllık sürücü belgesine sahip olanlardan sürücü kursu mevzuatına uygun olarak sınavlarda görevlendirilecek personelin lisans veya önlisans mezunu olması gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş olma şartı da aranmaktadır.

Motorlu Taşıt Sürücüleri Direksiyon Eğitimi Sınav Sorumlusu olmak için MTSK belgesini almanız gerekmektedir. Toplamda 96 saatlik MTSK sınav sorumlusu kursu; 86 saatlik kısmı teorik, 10 saatlik kısmı ise uygulamalı olmak üzere verilen bu kursu Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunda alabilirsiniz.

Bu programla iş sağlığı ve güvenliği dışında, sağlıklı ve etkili iletişim becerileri, ölçme ve değerlendirme süreçlerini yürütebilmek, trafik kurallarına uyma ve uygulama, trafik eğitimi ve psikolojisi davranışlarını uygulama ve son olarak sınav sorumlusu olarak güvenli araç kullanabilmeyi amaçlamaktadır.

1.Araçlar, M. T. S. K. R., KILINÇ, F. E., YEŞİL, K., SÜRMELİ, M., KIRPIK, G., DEMİRCİ, İ., … & AVCI, N. (1983). Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir