Usta Öğretici Nedir, Nasıl Olunur?

Biliyorsunuz ki eğitim sadece okullarda olmuyor, yetişkin eğitimlerinin yanı sıra meslek, hobi, sanat gibi eğitimler için başvuru yaptığımız kurumlarda eğitmen olarak görev yapan kişilerin meslek grubu usta öğreticidir. Diyebiliriz ki usta öğretici aynı zamanda öğretmendir.

2022-2023 Yılı Usta Öğretici Başvuruları Ne Zaman?

Usta öğretici başvuruları her yıl ağustos ayının gelmesiyle birlikte alınmaya başlıyor. Kuruma göre değişkenlik göstermekle birlikte ağustos ayında başlayan başvurular eylül ayında sona ermektedir.

Başvuru işlemleri e-yaygın üzerinden e-devlet şifresi ile yapılacaktır. 1 ağustos ve 15 ağustos tarihleri arasında başvurular alınacak olup, değerlendirme ise 16 ağustos ve 31 ağustos tarihleri arasında olacak.

usta ogretici nedir, nasil olunur

Usta Öğretici Nedir?

Yaygın eğitim kurumlarında ( Halk eğitim merkezleri, belediyelerin düzenlemiş olduğu meslek kursları; örneğin İSMEK, KOMEK, KAYMEK, GASMEK gibi) eğitimini aldığı alanda yarım gün ya da tam gün yahut saat aralığında geçici veya kadrolu olarak eğitim veren kişiye usta öğretici denilmektedir.

Usta öğretici ve uzman farkı ise; kişinin mezuniyet durumu ile alakalı olup, ilk öğretim ve lise mezunları usta öğretici olarak anılırken, lisans ve üstü mezuniyet durumunda olanlara ise “uzman” unvanı verilmektedir.

Buradan anlaşılan sonuç şu ki; mezuniyet durumunuz ne olursa olsun siz de bir eğitimci olabilirsiniz.

Usta Öğretici Nasıl Olunur? Kimler Usta Öğretici Olabilir?

İlk olarak kimler usta öğretici olabileceğinden bahsetmek istiyorum. Değerli arkadaşlar İlköğretim mezunu dahil herkes bu kutlu görevi icra edebilir. Bunun için içinizde eğitim verme isteği olması yeterlidir. Şimdi dilerseniz nasıl usta öğretici olabileceğine dair detaylara geçelim.

Usta öğreticilik kursu diğer adıyla iş pedagojisi kursu ile alınan bir belgedir. Usta öğretici olmak isteyen kişilerde aranan genel şart Usta öğretici belgesidir. Usta öğretici belgesi sadece eğitmenlik için değil bir işyeri açtığınızda kalfa ya da çırak yetiştirmek istediğinizde de ihtiyaç halini doğuracaktır. Belgeniz olduğunda bu görevi siz edinebilirsiniz.

Bazı branşlarda eğitim şartı aranmazken bazı şartlarda belirli seviyede eğitim zorunlu tutulmaktadır. İlkokul ve ortaokul mezunu birinin usta öğretici olarak çalışabildiği branşların var olduğu gibi 4 yıllık ya da 2 yıllık üniversite mezunu olma şartı aranan bölümlerde vardır. Örneğin kuaför-berber olmak isteyen biri için üniversite mezuniyeti aranmazken, dil eğitimi kurslarında aranmaktadır.

Usta öğretici olmak için Halk Eğitim Merkezleri ya da Mesleki Eğitim Merkezlerince belge alabilirler.

Usta öğretici olmak için yukarıda da bahsettiğimiz üzere usta öğretici oryantasyon kurs programını ya da iş pedagojisi kursu alınması gerekmektedir.

Usta Öğretici Belgesi Nasıl Alınır?

Halk eğitim merkezlerinden usta öğretici belgesi almak istiyorsanız; Usta öğretici oryantasyon kursuna katılmanız gerekmektedir. Halk eğitim merkezlerinde çalışan ya da çalışmak isteyen kadrolu usta öğreticiler, ücretli uzman ve usta öğreticiler için 2018 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile zorunlu hale getirilmiştir.

Usta öğretici, ücretli uzman ve usta öğreticilere yönelik düzenlenen bu kurs neticesinde katılım sağlamaları ve başarılı olmaları halinde Usta Öğretici belgesi verilmektedir. Oryantasyon eğitimi halk eğitim merkezlerinde açılmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinden usta öğretici belgesi almak istiyorsanız; iş pedagojisi kursuna katılmanız gerekmektedir. Ustalık belgeniz varsa ya da işyeri açma belgeniz usta öğreticiliğe başvuru yapabilirsiniz. İşyeri açma belgesi ile ustalık belgesi aynı özelliklere sahiptir. Bu konuda daha fazla bilgi almak için https://www.kursbilgisi.com/mesleki-egitim-merkezi linke tıklayabilirsiniz.

Ustalık belgesi olanlar için Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılacak olan “İş Pedagojisi Kursunu” başarı ile tamamlamaları halinde “Usta Öğreticilik Belgesi ” almaya hak kazanırlar.

Usta Öğreticiler Nerelerde Çalışabilir?

Usta öğretici belgesi olanlar halk eğitim merkezlerinde, belediyeler tarafından açılan kurslarda görev alabilir. Bazı kurslarda sadece usta öğretici belgesi yeterli olurken, bazı kurslarda ise lisans mezunu şartı aranmaktadır.

Usta Öğretici Maaşları Ne Kadar?

Usta öğretici maaşları girilen ders sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple net bir cvap verilmese de eğitim alacağınız kurum, branş, kadrolu ya da ücretli usta öğretici gibi etkenler alacağınız maaşı etkilemektedir. Bu nedenle usta öğretici maaşları ile ilgili buradan bir rakam belirtmemiz mümkün olmayacaktır.

Usta öğretici maaşları ile ilgili yapılan yeni düzenlemeye göre temmuz 2022 tarihinde yapılan yenilikle usta öğreticiler bundan sonra her 5 derse ek olarak 1 ders ek ödeme alacaklar. Ders başına ücret alan usta öğreticiler için ücretlendirmeye bakacak olursak; haftalık 30 saat eğitim veren bir usta öğretici aylık 5740₺ alacaktır. Haftalık 40 saat eğitim veren bir usta öğreticisi ise minimum 7400₺ ödeme alacaktır.

SIK SORULAN SORULAR

Usta öğretici belgesi ne işe yarar? İş yeri açma imkanı yanı sıra, görev yaptığı iş yerinde, çırak ve kalfaların eğitimini sağlamaktadır. Yani usta öğretici belgesi olması bulunduğu iş yerinde ekstra fırsat sunmaktadır. Yine Halk Eğitim Merkezi, belediyelerin sanat ve meslek edindirme kurslarında alanına uygun branşlarda eğitimci olabilmektedir. Buna ek olarak meslek liselerinde de eğitimci olma fırsatı bulunmaktadır.

Usta Öğretici Nerede Çalışır?  Usta öğreticiler başta halk eğitim merkezi olmak üzere ihtiyaç haline meslek lisesi ve olgunlaşma enstitülerinde görev alabilir.

Usta Öğretici Kaç Saat Çalışır? Mevzuatta usta öğreticiler çalışma saatleri şu şekilde ifade edilmiştir; hafta içi ve hafta sonu olmak üzere 07.00 ile 22.00 saatleri arasında, kurum yönetiminin belirlediği gün ve saat aralığında; günlük 8, haftalık 40 saati geçmeyecek şekilde çalışır.

Lise Mezunu Usta Öğretici Olabilir mi? Lise mezunları usta öğretici belgesi alarak öğretici olarak görev alabilmektedir. Meslek lisesi mezunları ise aynı zamanda usta öğretici belgesi alırken, diğer lise mezunları ise kalfalık ve ustalık belgesi şartlarını taşıyarak usta öğreticilik belgesi için başvuru yapabilir ve usta öğretici olabilirler.

Halk eğitim merkezlerinde görev almak isteyen, belediyelerin sanat ve meslek edindirme kurslarında( ismek, komek gibi kurumlarda) usta öğreticilik yapmak isteyenler için ise yol haritası ise Usta öğretici başvuruları nasıl yapılır bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir