Ücretli öğretmen; Milli Eğitim Bakanlığınca ders ücreti karşılığında öğretmen açığı bulunan okullara atanan eğitmenlere denilmektedir. (1)
Milli Eğitim Bakanlığının ilk amacı kadrolu öğretmen alımı olsa da açık kadroları kapatmak için yıllık ücretli öğretmen alımı yapmaktadır. Herhangi bir sebepten ötürü boşalan kadronun doldurulması amaçlanan ücretli öğretmenlik; kadroya atamanın olmasıyla ya da hastalık, doğum gibi nedenlerden dolayı oluşan açığın sebeplerin ortadan kalkmasıyla sonlanabilir.

Ücretli Öğretmenlik Nedir?
Kadrolu olarak görev yapmayan, ders saati ücreti karşılığında çalışan, lisans ve önlisans mezunlarının başvuru yapabildiği eğitimcileri tanımlamaktadır. İlk kez 2005 yılında tanıştığımız ücretli öğretmenlik günümüzde de öğretmen açığını tamamlamak için devam etmektedir. (2)
Ücretli Öğretmen Başvuruları Ne Zaman?
Öğretmen açığını kapatmaya yönelik yapılan ücretli öğretmenlik başvurularının ne zaman başlayacağı yönünde araştırmalar hız kesmeden devam etmekte. 2022-2023 eğitim öğretim yılı için ücretli öğretmenlik başvuruları genellikle temmuz ve ağustos aylarında alınmaktadır. Ayrıca öğretmen açığı oluştukça ilgili il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerince ücretli öğretmenlik duyurusu yapılmaktadır.
Kimler Başvuru Yapabilir?
Öğretmen açığını kapatmak için her branştan ücretli öğretmen görevlendirilmektedir. Lisans mezunları dışında ön lisans mezunlarının da başvuru yapabileceği ücretli öğretmenliğe başvuruda KPSS şartı aranmaz. Emekli öğretmenler de ücretli öğretmenliğe başvuru yapabilir.
Fen -Edebiyat Fakültesi, Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi gibi bölümleri bitirenlerin başvuruları kabul edilmektedir. Yeterli başvuru olmadığı durumlarda diğer lisans mezunları ve önlisans mezunlarının başvuruları değerlendirilmektedir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- 18 yaşını doldurmak,
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
- TCK 53. madde kapsamına giren suçlardan hüküm giymemiş olmak,
- Erkek adaylarda askerlik yükümlülüğü bulunmamak ya da tecil ettirmiş olmak,
- Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı herhangi bir yerde çalışıyor olmamak şartları aranmaktadır.
Ücretli Öğretmen Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ücretli öğretmen başvurusu e-devlet üzerinden yapılmaktadır. e-devlet üzerinden istenen bilgilerin girilmesi ve eğitim vermek istediğiniz branş seçimiyle online ücretli öğretmenlik başvurusunu yapabilirsiniz.
Online başvurunun ardından, görevlendirildiğiniz takdirde mezuniyet belgelerinizi ilgili il ya da ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir.

Yukarıda gördüğünüz başvuru ekranından sizi yönlendirecek olan iletişim bilgileri sayfası, eğitim bilgileri bölümünde ise formasyon, MEB emekliliği gibi sizi ilgilendiren kısımlar varsa işaretlenir.
Bu bilgilerden sonra “Kaydet ve İlerle” butonu ile devam edilmektedir. Kaydınızın oluşturulmasının ardından mezuniyet bilginiz, il ve ilçe tercihinizle birlikte branş bilgisi girilmelidir. Size uygun kadro varsa başvurunuzu oluşturabilirsiniz.
Ücretli Öğretmen Ne İş Yapar?
Ücretli öğretmenlerin görevleri branşlara, çalıştıkları kuruma göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin okul öncesinde ücretli öğretmen olarak görev yapan kişiler çocukların sosyal becerileri, motor becerilerine katkıda bulunurken ilköğretime de hazırlar.
Ücretli olarak sınıf öğretmenliği yapan eğitmenler ise sadece okuma yazma öğretmiyor. Aynı zamanda beden eğitimi, müzik, hayat bilgisi gibi derslere de girer.
Ücretli öğretmenlerde kadrolu öğretmenler gibi öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği tüm sorumlulukları yerine getirir. Öğrencilerin beceri ve sosyal yeteneklerinin geliştirilmesi, eğitim müfredatına uygun olarak eğitim öğretimde gerekli materyaller, ders planları gibi görevleri de yerine getirir.
Ücretli Eğitmenlik Süresi Ne Kadar?
Ücretli öğretmenlik başvuru yapılan eğitim öğretim yılı için geçerlidir. Bir sonraki yıl ücretli öğretmenlik yapmak isterseniz tekrardan başvuru yapmanız gerekmektedir.
Ücretli Öğretmen Maaşı Ne Kadar?
Ücretli öğretmenler kadrolu öğretmenlere göre daha az maaş almaktadır. Yine kadrolu öğretmenlere göre sosyal güvence hakları da farklıdır. Girdikleri ders saati üzerine hesaplamaları yapılan maaşları resmi tatil gibi durumlarda kesilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığınca ders verdikleri saat başına ücret alan ücretli öğretmenlerin örgün eğitim kurumlarında haftalık 30 saati, yaygın eğitim kurumlarında ise haftalık 40 saati geçemez.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklaması ile “Bir müjde de ücretli çalışan öğretmenlerimize ve usta öğreticilerimize vermek istiyorum. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığı görev yapan öğretmenlere ve usta öğreticiler ile Kur’an kurslarında görevlendirilen öğreticilere her beş ders için ilave bir ek ders ödemesi yapacağız.” açıklamasının ardından her 5 ders için ilave bir saat ek ders ödemesi yapılacağını görüyoruz.
Ücretli Öğretmen ve Usta Öğretici Arasındaki Fark Nedir?
Ücretli öğretmenlik örgün eğitim kurumlarında oluşan kadro açığını kapatmak için Milli Eğitim Bakanlığınca ücretli öğretmen alımı yapılması ile olmaktadır. Usta öğreticiler ise yaygın eğitim kurumlarında görev alan öğretmenlerdir. Sanat ve meslek edindirme kursları, halk eğitim merkezleri gibi yerlerde görev almaktadır. Usta öğretici hakkında detaylı bilgi için https://www.kursbilgisi.com/usta-ogretici/
1.Güvercin, G. (2014). Öğretmenlik mesleğinde kökten bir dönüşüm: Ücretli öğretmenlik. İdealist Öğretmenden Sınava Hazırlayıcı Teknisyene: Öğretmenliğin Dönüşümü, 139-178.2.Doğan, S., Beşir DEMİR, S., & Turan, N. (2013). ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Electronic Turkish Studies, 8(12).

Merhaba ben Fatma Aydın. Bu site ile birlikte Türkiye’nin her yerindeki kurs bilgileri detaylarını öğrenecek, ücretsiz kurs bilgisi, İŞKUR kursları, halk eğitim ve İSMEK kursları ile ilgili merak ettiğiniz bilgiye ulaşabileceksiniz.