Organik tarım ilk kez Avrupa ve Amerika’da başlamış ve zaman geçtikçe dünyaya yayılmıştır. Organik tarım ve gıda ürünlerinde yoğun tüketici talebi de bu yayılımı arttırmıştır. (1)
Organik tarım sürdürülebilir tarım olarak da nitelendirilebilir. Ürünlerin yetişmesinden satışına kadar geçen süreçte uygulanan yaklaşımlarla yapılmaktadır.
Organik tarım için ise açılan kurslarla inceliklerini öğrenebilir ve uygulamaya geçebilirsiniz. İsmek, Gasmek, Komek gibi belediye ve sanat edindirme kursları organik tarım kursları, halk eğitim organik tarım kursu gibi ücretsiz eğitimler hakkında bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İsmek Organik Tarım Kursu
Mesleki destekleyici eğitimlerden olan ve 304 saat süreyle verilen kurstur. Ekolojik tarımsal metotların benimsenmesini amaçlayan, doğaya ve canlılara zarar vermeden tarımsal ürün üretebilmeyi öğreten programdır. Kurs sonunda başarılı olanlara MEB onaylı sertifika verilmektedir.
Halk Eğitim Organik Tarım Kursu
Modüler kurslardan olup, kurs sonunda başarılı olanlara MEB onaylı sertifika verilmektedir. Okur yazar olan ve 18 yaşını dolduranlar başvuru yapabilir. Toplam kurs süresi 304 ders saatidir.
Organik tarım kurs programı ile iklim faktörlerini tanımak, arazi hazırlığı yapmak, tohumla, çelikle, aşıyla, ayırma, bölme, daldırma ve doku kültürü üretim tekniği ile çoğaltma yapmak, organik tarım yöntemlerini uygulamak amaçlanmaktadır.
Gasmek
Gasmek organik tarım kursu ile de ekim dikimi hazırlama, dikim işlemini yapma, fidelerin bakımını yapabilme bilgi ve becerisini kazanabilirsiniz. Gasmek kursları hakkında bilgi almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz. https://www.kursbilgisi.com/gasmek/
YESMEK (Yenişehir Belediyesi)
Yenişehir belediyesince düzenlenen kurslar arasında yerini alan organik tarım kursundan eğitim alabilir ve kendinizi organik tarım alanında geliştirebilirsiniz. Ayrıca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kursları (DİSMEK) hakkında bilgi almak için ise; https://www.kursbilgisi.com/dismek/
Organik Tarım Nedir, Nasıl Yapılır?
İnsan sağlığına zarar vermeden, ekolojik dengeyi bozmadan yapılan tarım şeklidir. Geleneksel tarımda kaliteli tohum ve birim alandan daha fazla ürün alınması amaçlanmaktadır. Organik tarımda ise insan sağlığına, doğaya zarar vermeden yapılan üretimlerle, ekolojik denge ye dikkat edilerek yapılmaktadır. (2)
1.Turhan, Ş. (2005). Tarimda sürdürülebilirlik ve organik tarim. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1 ve 2), 13-24. 2.Kurtar, E. S., & Ayan, A. K. (2004). ORGANİK TARIM VE TÜRKİYE’DEKİ DURUMU. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 19(1), 56-64.

Merhaba ben Fatma Aydın. Bu site ile birlikte Türkiye’nin her yerindeki kurs bilgileri detaylarını öğrenecek, ücretsiz kurs bilgisi, İŞKUR kursları, halk eğitim ve İSMEK kursları ile ilgili merak ettiğiniz bilgiye ulaşabileceksiniz.