Okçuluk Kursu

En eski spor dallarından biri olmasının yanı sıra en eski silah olma özelliğini de taşımaktadır. Okçuluk esasında bir yay ve ok ile hedefi vurmayı amaçlayan spor dalıdır. (1) Ok atan kişilere ise Kemankeş denilmektedir. TDK sözlük anlamı “ok atan kişi” anlamına gelmektedir

Dikkat ve konsantrasyon sporu olan okçuluk kursları nerelerde verilmektedir? Ücretsiz okçuluk kursunu nerede alabiliriz? Detaylar yazımızda.

okculuk kurslari

Halk Eğitim Okçuluk Kursu

Halk eğitim merkezlerinde ücretsiz olarak alabileceğiniz Okçuluk Kursuna 7 yaş ve üzeri olanlar, okuryazar olanlarla okçuluk sporuna yapmaya engel sağlık problemi olmadığını sağlık raporu ile belgelendirenler başvurabilir.

Okçuluk Kursu Kaç Saat?

Toplada 540 saat süren Okçuluk Kursunda başlıca şu konularda eğitimler verilmektedir. Okçuluğun tanımı, kavramsal çerçevesi, saha, malzeme ve kurallar bilgisi, temel teknikleri, okçulukta ön ısınma ve soğuma ile 18 m Ok atışından oluşmaktadır.

Kursu başarı bitirenlere Kurs Bitirme Belgesi verilmektedir.

Halk Eğitim Bedensel Engelliler Okçuluk Sporu 1.seviye: 13 yaşını dolduran, okuryazar olanlarla 18 yaşından küçükler için veli izni aranmaktadır. Ayrıca uluslararası oyun kuralları gereğince bedensel engelli okçuluk yapabilmek için herhangi bir bedensel engeli olduğunu sağlık raporu ile belgelendirenler başvurabilir.

Bedensel Engelli Okçuluk Sporu 2.seviye için ise 1.seviye okçuluk kurs programını başarıyla tamamlamış olma şartı aranmaktadır.

Okçuluk Kursu Eğitimlerini Kim Verir?

Beden eğitimi öğretmeni olarak atanmış kişilerden Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu veya Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü Eğitim dairesi tarafından verilen en az 1.kademe eğitmenlik belgesine sahip olanlar,

Öğretmen bulunamaması durumunda ise yine yukarıda yer alan kurumların birinden 1.kademe eğitmenlik belgesine sahip olanlar,

Beden eğitimi alanında yüksek öğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyesi, öğretim görevlilerinden yukarıda yer alan kurumların birinden en az 1.kademe eğitmenlik belgesine sahip olanlar ile

Yukarıdaki yer alan eğitim gruplarından herhangi birinin bulunmaması durumunda ise en az lise mezunu olup, 1.kademe eğitmenlik belgesine sahip olanlar öğretmen/eğitimci olarak görev alır.

Ücretsiz Okçuluk Kursları

Halk eğitim merkezleri dışında ücretsiz eğitimleriyle belediyelerde okçuluk eğitimini alabilirsiniz. Ülkemizin birçok şehrinde belediyelerde kurslar düzenlenmektedir. Bu kurslarda okçuluk dışında da birçok branşta eğitim verilmektedir.

Gaziosmanpaşa Belediyesi Okçuluk Kursu: Gaziosmanpaşa’da Okçuluk Akademisi eğitimleriyle okçuluğu öğrenebilirsiniz. İlçede spor faaliyetleri bu kadarla sınırlı değil. Yaz spor okulunun kayıtlarının başlamasıyla birlikte birçok branşta kayıtlar alınmakta.

GOPTA Spor’da yaz spor okulu kayıtları devam ediyor. 20-27 Haziran tarihleri arasında 6-14 yaş çocukları için 11 branşta hizmet vermeye devam ediyor.

Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kursları: Muş’ta GSB Spor Okullarında sadece okçuluk sporunda değil birçok branşta eğitimler verilmektedir. Atletizmden basketbola, karateden yüzmeye kurslar bulunmaktadır. 15 branşta eğitim verilen GSB spor okullarında kayıt ve bilgi için 0436 216 11 41 numaralı telefondan iletişim sağlayabilirsiniz.

Akçaabat Belediyesi Okçuluk Kursu: Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur diyerek okçuluk eğitimleri veren belediyede 9 yaş ve üzeri olanların başvuruları kabul edilmektedir.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Okçuluk Kursu 8-14 yaş aralığında hizmet veren bu kurstan ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Kurs takvimi ise Milli Eğitim Bakanlığının , mevsim değişiklikleri gibi durumlar etkili olmaktadır. Kurslar hakkında güncel bilgi kurs kayıt ofisinden alınabilir.

Spor İstanbul Okçuluk Kursu: Cüz’i bir ücret karşılığında kayıt yaptırabileceğiniz Spor İstanbul kurslarından yararlanabilirsiniz. Tabii ki sadece okçuluk kursu yok. Yüzmeden tenise birçok branşta eğitimler bulunmaktadır.

Okçuluk Nedir?

Yay ve ok ile bir hedefi vurma şeklinde yapılan spor dalıdır. Daha önceleri ise avcılık ve savaşta silah olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise olimpiyat şampiyonumuz Mete Gazoz ile çocuklar ve gençlerin daha çok ilgisini çeken bir spor dalı olma özelliğini taşımaktadır. Tabii ki sadece çocuklar ve gençler değil üst yaş sınırı olmadan herkesin rahatlıkla öğrenebileceği bir spordur.

Okçuluk spor kaç yaşında başlar, ideal yaş nedir?

Halk eğitim merkezlerinde kayıtlar 7 yaş ve üzeri için alınmaktadır. Üst yaş sınırı olmayan, kız erkek herkesin yapabileceği bir spor dalıdır.

Okçuluk sporu zor mu?

Her yaşta insanın keyifle yapabileceği bir spor dalıdır. Hobi ya da profesyonel nasıl isterseniz bu yolda keyif alacaksınız. Herkesin rahatlıkla yapabileceği bir spor dalı olan okçuluk; kasları güçlendirmeye, dikkat ve konsantrasyon geliştirmeye yardımcı olur.

1.Özkafa, F. (2018). Okçuluk ve Hat Sanatı. Itobiad: Journal of the Human & Social Science Researches, 7(3).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir