2015 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumunca, Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir. Mesleki yeterlilik belgesini ise yetkilendirilmiş kurumlarca ölçme ve değerlendirme sınavı sonucunda başarılı olanlara verilmektedir. (1)

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?
Bir konuda bilginin, becerinin ve yetkinliğin olduğunu gösteren belgeyi tanımlayan Mesleki Yeterlilik belgesi MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca yapılan ölçme ve değerlendirme sınavları sonucunda başarılı olan kişilere verilmektedir. Bu belge ile birey söz konusu işin gerektirdiği vasıfları taşıdığını göstermektedir.
MYK Belgesi Ne İşe Yarar?
Önceleri usta çırak ilişkisi ile meslekte yetkinlik kazanılırken, artık Mesleki Yeterlilik Kurumuyla mümkün olmaktadır.
Mesleki yeterlilik belgesi ile çalışanların bilgi ve becerilerinin ortaya konulduğu, mesleki açıdan daha iyi noktalara gelebilme imkanı sunulduğu bir gerçektir. Kaliteli işlerin ortaya konulması, yapılan işlerin verimliliği de faydaları arasında sayılmaktadır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Bir meslekte mesleki yeterlilik belgesi almak istiyorsanız meslekte yetkilendirilmiş olan bir belgelendirme kuruluşuna başvurarak ilk adımı atabilirsiniz. Sonrasında ise yetkili belgelendirme kuruluşu kişinin başvurusu uygun görülürse kişi değerlendirmeye tabi tutulur. Değerlendirme sonucunda başarılı olan kişilere Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmektedir.
Belge almak istiyorsanız, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını görmek istiyorsanız aşağıda yer alan butondan ulaşabilirsiniz. Hangi sektörde belge almak ya da hangi şehirden almak istiyorsanız listeden ulaşabilirsiniz.
Hangi Mesleklerde MYK Belgesi Zorunludur?
Bazı meslek gruplarında mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu yokken, bazı mesleklerin de olmazsa olmazıdır. Mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenen, en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren mesleklerle tabiblik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mimarlık ve mühendislik mesleklerinde zorunluluk yoktur.
Ayrıca Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık beglesi alanlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik okullardan mezun olanların diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölümlerde çalışanların almasına gerek görülmemiştir.
Mesleki yeterlilik belgesi almak zorunluluğu bulunan sektörler ise şöyle sıralanabilir;
- Ağaç işleri, kağıt ve kağıt ürünleri,
- Bilişim teknolojileri,
- Cam, çimento ve toprak,
- Çevre,
- Elektrik ve elektronik,
- Enerji,
- Gıda,
- İnşaat,
- İş ve yönetim,
- Kimya, petrol, lastik ve plastik,
- Maden,
- Makine,
- Metal,
- Otomotiv
- Sağlık ve Sosyal Hizmetler,
- Tekstil, hazır giyim, deri,
- Ticaret,
- Toplumsal ve kişisel hizmetler,
- Turizm, konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri
- Ulaştırma, lojistik ve haberleşme
Mesleki Yeterlilik Belgesinin zorunlu olarak alınması gereken meslekler bulunmaktadır. Zorunlu meslekleri görmek için aşağıdaki butondan ulaşabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Mesleki Yeterlilik Belgesi almak ücretli mi?
Mesleki yeterlilik belgesi almak ücretlidir. Belge masraf karşılığı tutarı her yıl ocak ayında güncellenebilir. 2022 yılı için belge masrafı 250 TL olarak belirlenmiştir. Sınav ücretleri de başvuru yaptığınız eğitime göre değişkenlik gösterebilir. Aşağıda yer alan butondan belge vermeye yetkili kuruluşlar ve ücret tarifesini görebilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Sınavında ne sorulur?
Mesleki yeterlilik sınavında mesleğinize dair soruların yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği konularında da sorular sorulmaktadır.
Meslek Yeterlilik Belgesi sınavı kaç günde açıklanır?
MYK mevzuatına göre mesleki yeterlilik belgesi sınav sonuçlarının açıklanması 10 iş günüdür.
Mesleki Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?
Mesleki yeterlilik belgesi düzenlendiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Her 5 yılda bir yeterlilik belgesi yenilenmektedir. Mesleki Yeterlilik Belgesi yenileme ücreti MYK tarafından belirlenmektedir.
1.Güner, R. (2016). TEHLIKELI VE ÇOK TEHLIKELI ISLERDE MESLEKI EGITIM KARGASASI. Mali Cözüm Dergisi, 26, 217.

Merhaba ben Fatma Aydın. Bu site ile birlikte Türkiye’nin her yerindeki kurs bilgileri detaylarını öğrenecek, ücretsiz kurs bilgisi, İŞKUR kursları, halk eğitim ve İSMEK kursları ile ilgili merak ettiğiniz bilgiye ulaşabileceksiniz.