Ülkemizde istihdamı arttırmaya yönelik yapılan çalışmalar sürekli olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Bunlardan biri de istihdamı arttırmaya yönelik mesleki eğitim modelidir.
Mesleki eğitim merkezleri ortaokulu bitirenlerden örgün eğitime devam etmek yerine hem mesleki eğitim almak hem de eğitim süreci sonunda bir diploma almaya hak kazandıkları eğitim modelidir. Teorik eğitimler haftada en az 1 en çok 2 gündür. Diğer günler ise işyerinde çalışmaktadırlar.

Çıraklık Eğitim Nedir?
Çıraklık sözleşmesi esaslarına uygun olarak bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, iş ve işlemlerini iş ortamında geliştirmekle başlayan bir eğitim süresidir. Çıraklık sözleşmesinin imzalanması ile başlayan bu süreç kalfalık belgesi alınmasıyla sona ermektedir.
Kimler Çırak Olabilir?
- 14 yaşını dolduran ve 19 yaşından gün almayanlar,
- En az ilköğretim mezunu olanlar,
- Sağlık durumu mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya elverişli olanlar çırak olabilir.
Bunların dışında ise 19 yaşından gün alanlardan çıraklık eğitiminden geçmeyenler, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre alınabilir.
Ağır, tehlikeli işlerde ise öğrenim ve yaş durumu ilgili kuruluşların görüşü alınarak bakanlıkça belirlenmektedir.
Çıraklık Eğitim Ne Kadar Sürer?
En az ortaokul mezunu olan kişilerin başvuru yapabileceği mesleki eğitim merkezlerinde çıraklık eğitim 3 yıl sürmektedir. Bu süreçte ise asgari ücretin yüzde otuzu kadar maaş verilmektedir. Bir sonraki aşama olan kalfalık ise 1 yıl sürmektedir.
Çıraklık Eğitiminin Yararları
Ülkemizde her yıl eğitim serüvenine katılan milyonu aşkın öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrencilerin hayata atılmaları ise zorlu bir eğitim sürecinden geçmektedir. Çıraklık eğitiminde hem istihdama dahil ediliyor hem de meslek öğrenmeye olanak veriyor.
Çıraklık eğitim sistemi kişileri hayata hazırlar. 14 yaşında bir gencin çıraklık eğitim sistemine dahil olup devam etmesi halinde 18 yaşında kalfa, 21-22 yaşlarında ise usta olmaktadır. Ustalık belgesi olanlar ise işyeri açabilir. Ayrıca ustalık belgesi olanlar usta öğretici belgesi alarak eğitmen olarak da görev yapabilirler.
- 181 farklı alanda mesleki eğitim imkanı,
- Hem çalışma hem de okuma imkanı,
- Meslek lisesi diploması,
- Yüksek istihdam olasılığı
- 9.sınıftan itibaren maaş ve iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta,
- 9,10 ve11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde otuzu oranında maaş,
- 12.sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin yüzde ellisi kadar maaş imkanı,
- Ustalık belgesi ve kendi iş yerinizi, işinizi kurma fırsatı bekleyenler arasında yerini alıyor.
İşverene de faydası bulunmaktadır. İşyerinde çalışan ve eğitim süreci başlayan çırakların sigorta primleri devlet tarafından ödendiğinden işverenlerin maddi yükünü azaltır.
Hangi İşyerleri Çırak Çalıştırabilir?
Çırak çalıştırmak isteyen işyerlerinde bazı özellikler bulunması gerekmektedir.
- Çırağın mesleğini kapsayacak iş dalına sahip olması,
- İş yerinde usta öğretici belgesi olan eleman olması,
- Bakanlıkça hazırlanan sözleşme ile iş yeri yetkilisi, çırak ve çırağın velisi tarafından imzalanması,
- Sözleşmenin Mesleki Eğitim Merkezince onaylanması,
- Çırağın sanatını icra edebileceği ve kendini geliştirebileceği malzemelerin bulunmasıyla çırak alımı yapabilirsiniz.
Lise mezunu çıraklık okuluna gidebilir mi?
En az ortaokul mezunu olanların başvuru yapabileceği mesleki eğitim merkezlerine, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları, halihazırda lisede okuyanlar, üniversite mezunları ise 3308 Sayılı Meslek Eğitim Kanuna göre çıraklık eğitimine kayıt olabilir. Yani kısacası yaş sınırı olmadan en az ortaokul mezunu herkes başvuru yapabilir.
Nasıl Kalfa Olunur?
Çıraklık eğitim süresi sona ermesiyle birlikte yapılacak ilk kalfalık sınavında başarılı olanlar mesleki eğitim merkezlerinden kalfalık belgesini alabilmektedir.
Lise mezunu Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?
Mesleki eğitim merkezlerinde sınav döneminden en az 1 ay öncesinde başvuru yapılır. Öğrenim süresi 3 yıl olan Endüstri Meslek Lisesi mezunları Ustalık belgesi alabilmek için meslekleriyle ilgili beceri sınavına girmektedirler. Ustalık belgesi olanlar ise usta öğreticilik belgesi alabilmektedir.
Çıraklık eğitim de yaz tatili kaç gün?
Aday çırak, çırak veya işletmelerde mesleki eğitim öğrencilerine işletmelerce tatil dönemlerinde toplamda bir ay ücretli izin verilmektedir. Mazeretleri nedeniyle ücretsiz izin talebi olan öğrencilere ise mazeretlerinin kabulü ile okul müdürlüğünün görüşü ile bir aya kadar ücretsiz izin de verilmektedir.
Çıraklık Eğitim Merkezi Maaşları
Kalfalık ve çıraklık eğitim maaşları mesleki eğitim gören öğrencilere verilen ücrettir. Çıraklara %30’u, kalfalara ise %50’si verilmektedir.

Merhaba ben Fatma Aydın. Bu site ile birlikte Türkiye’nin her yerindeki kurs bilgileri detaylarını öğrenecek, ücretsiz kurs bilgisi, İŞKUR kursları, halk eğitim ve İSMEK kursları ile ilgili merak ettiğiniz bilgiye ulaşabileceksiniz.